• De Arubaanse Rode Kruisbus

    eigen foto

Een onvergetelijke reis naar Aruba

22-04-2019, 10:51 | Lezersnieuws | Willy

Twee vrijwilligers van het Rode Kruis, afdeling Baarn-Soest - André Besamusca en Mats de Boer - gaven gehoor aan een oproep van het landelijke Rode Kruis om op Aruba te assisteren bij het Carnaval en de opvang van vluchtelingen uit Venezuela. Kost en inwoning werden geregeld, de reis was voor eigen rekening.

Tijdens het Carnaval waren ze ontzettend druk met vooral het pleisters plakken op allerlei door het dragen van de kostuums en de hoge hakken veroorzaakte verwondingen. Het waren lange dagen van intensief bezig zijn, maar het was ontzettend leuk om dit een keer mee te maken. De samenwerking met de Rode Kruisers op het eiland was uitstekend, maar hoewel Aruba dan wel Nederland mag zijn is de taal heel anders dan we gewend zijn.

Dan waren er de vluchtelingen uit Venezuela. Zij kwamen aan in gammele bootjes en werden opgevangen bij het Rode Kruis, waar ze eten en kleding kregen. En wat heel belangrijk was, ze vonden een luisterend oor.

Gelukkig was er af en toe ook tijd om met een auto het eiland te verkennen. Ook al is het maar 9 kilometer breed en 30 kilometer lang, even vlug alles zien is er niet bij.

Het boodschappen doen is hier wel anders en moeilijker dan in Nederland, waar je een winkel binnenloopt waar ze alles voor je hebben. Op Aruba moet het allemaal ingevoerd worden. Is het er niet dan wacht je tot een kennis komt die het meeneemt van het vasteland.

Het was een belevenis die de Rode Kruis-heren niet snel zullen vergeten. Zowel het eiland Aruba als de ervaringen, opgedaan tijdens de inzet. Want je gaat er toch voor om mensen te helpen!