• De kinderspelen in de Pekingtuin trekken altijd veel bezoekers.

    Roeland de Bruyn
  • Als het mooi weer is, is het helemáál leuk.

    Sjaak Hoogendoorn

Oranjevereniging en Sportivun werken samen op Koningsdag

BAARN Koningsdag is niet compleet zonder koekhappen, een rommelmarkt en oranje tompoezen. Dit zal dan ook zeker op het programma staan tijdens de aankomende Koningsdag in Baarn. Toch zal deze feestelijke dag er voortaan iets ander uit komen te zien. De organisatie voor de traditionele Kinderspelen wordt namelijk door het Baarnse sportbedrijf Sportivun op zich genomen, in nauwe samenwerking met de Oranjevereniging en de Baarnse scouting.

Al jarenlang organiseert de Oranjevereniging allerlei festiviteiten tijdens Koningsdag in Baarn, waaronder de Kinderspelen. Wouter Eijbaard, voorzitter van de Oranjevereniging, verklaart waarom de Oranjevereniging dit jaar op zoek ging naar externe hulp voor de Kinderspelen. ,,De afgelopen jaren is het aantal bestuursleden van de Oranjevereniging gedaald, terwijl het programma tijdens Koningsdag juist steeds groter is geworden", begint hij. Dat de Oranjevereniging uitsluitend met vrijwilligers werkt, maakt het lastig om ieder jaar een uitdagend programma op touw te zetten. Eijbaard: ,,Je merkt dat enorm veel mensen in Baarn geïnteresseerd zijn om mee te helpen in de aanloop naar Koningsdag. Het probleem is alleen dat zij dan vaak niet beschikbaar zijn op de dag zelf, terwijl dat juíst het moment is dat we handjes nodig hebben! Die extra handjes hebben we gevonden in Sportivun."

Dit sportbedrijf maakt onderdeel uit van Nationaal Bureau Sport Stimulering, een Baarns bedrijf dat zich inzet om sport in Nederland te stimuleren en professionaliseren. Sportivun doet dit door sportevenementen te organiseren voor kinderen en jongeren, zoals sportkampen, sportclinics en sportieve kinderfeestjes. "De expertise op het gebied van een interessant en leuk sportprogramma ligt bij Sportivun zodoende hoger dan bij onze vrijwilligers", legt Eijbaard uit. Hoe dat programma er uit komt te zien? Jurriën Ebbes, die vanuit Sportivun verantwoordelijk is voor de organisatie van de Kinderspelen, kan een tipje van de sluier lichten: "De rode draad door de dag is een rebus en kinderen kunnen per onderdeel een letter verdienen. Los je de rebus op, dan maak je kans op een sportkamp van Sportivun. Daarnaast nemen we een aantal dingen van de sportkampen mee naar deze Kinderspelen, zoals een stormbaan en grote bubbelvoetballen. Eén groot feest dus!"

De scouting in Baarn speelt sinds jaar en dag een cruciale rol in de organisatie van de Kinderspelen. Dit blijft ook in de toekomst zo, daar de scouting, naast het begeleiden van verschillende onderdelen, als raad van advies zal fungeren rondom de Kinderspelen én het scoutingspel op het programma staat. "Alleen je merkt dat ook zij moeite hebben om voldoende vrijwilligers te blijven vinden. Met Sportivun erbij creëren we een mooie driehoek tussen de Oranjevereniging als facilitator, de scouting als begeleiding en adviseur en Sportivun als coördinator en bedenker van het programma. Tegelijkertijd behouden we de organisatie volledig in Baarn, wat past binnen onze principes", stelt de voorzitter van de Oranjevereniging. Eén van deze principes is gratis toegankelijkheid. Alle evenementen van de Oranjevereniging zijn gratis te bezoeken.